Het congres met als thema communicatie en gedrag was een groot succes.

Er waren meer dan 80 deelnemers die hebben kunnen genieten van een inspirerende middag.

De openingswoorden van Roel Weener waren actueel, oprecht en zette de deelnemers tot nadenken. De zaal was muisstil.

De centrale lezing over de spraak/taalontwikkeling door logopediste Sylke Korn gaf veel positieve reacties zoals deze: “Goede presentatie van Sylke. Leerzaam over verschillende fasen in leren communiceren en dat er op meerdere gebieden een stoornis kan zijn”.

Ook de verschillende workshops georganiseerd door Cedin, Kentalis en Milo werden positief ontvangen: “Was erg leerzaam, de workshop van Milo was erg handig” en “Kentalis: praktische workshop, inspirerend. Morgen mee aan de slag!”

Misiconi Dance Company

De middag werd afgesloten met een prachtige dans en interactief moment waarbij de deelnemers nog even helemaal los gingen onder leiding van dansgezelschap de Misiconi Dance Company.

“Dans, fantastisch!!”

Zelf reageren zij als volgt op het congres:

Op 21 maart waren we vanuit Rotterdam uitgenodigd om het #storyteller duet te laten zien op het jaarlijkse congres van de Janneke Waalkens Foundation. In de #storyteller choreografie zijn er losse inspiratie bronnen gebruikt om een verhaal te vertellen. Bekijk de video van de prachtige dans via deze link: https://youtu.be/s0-mqiujGhU

In de ochtend werden we heel hartelijk ontvangen. Thee, koffie en heerlijke brownies stonden klaar. Deze waren gemaakt door de plaatselijke Downies en Brownies. Als genodigden mochten we de workshops bijwonen. Heel interessant om te zien dat er allerlei verschillende mensen met verschillende achtergronden aanwezig waren. Van ambulant begeleider tot ouder. De workshops waren erg gericht op jonge kinderen. Vooral de leeftijd die op de basisschool zit. Binnen onze stichting komen wij minder vaak in aanraking met deze leeftijd. Het was daarom erg heel leerzaam om hier iets over te horen. Het heeft ons ook geïnspireerd om ons meer bewust te worden van ondersteunende middelen in de danslessen zoals het gebruik van gebaren. 

Aan het einde van de dag mochten we #storyteller laten zien. Gezamenlijk hebben we de dag afgesloten met wat oefeningen uit Unload to Upload http://misiconidance.nl/?page_id=6470&lang=nl  Een methodiek die wij als stichting en gezelschap de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Het was echt heerlijk om te zien hoe iedereen er vol enthousiasme in stapte en mee deed. Voor ons was dit een van de bevestigingen dat de oefeningen daadwerkelijk op en voor iedereen van toepassing zijn. 

Het was een heerlijke inspiratievolte dag vol positieve energie! Wij van Misiconi Dance Company hebben genoten. 

Het Unload to Upload boek is verkrijgbaar verkrijgbaar bij Misiconi Dance Company, mail naar info@misiconidance.nl

Joop Oonk
Artistiek Directeur | Dancer | Choreographer

 


Workshop Kentalis in praktijk gebracht

De workshop van Ineke Bloupot (Kentalis) is meteen in de praktijk gebracht door Petra en Regina (onderwijsassistenten van het KCOO)

Ineke bloupot, vertelde enthousiast over haar werkwijze, op Kentalis, een school voor spraak en taal problemen. Vol verbazing zaten wij te luisteren. Wat ze vertelde was zo makkelijk toepasbaar in onze werksituatie dat we dachten, hoe kan dit?

Via de mail kregen we nog meer informatie, die hebben we doorgelezen en we zijn de sociale vertelsels gaan toepassen.

Een sociale vertelsel is een soort strip verhaal over een situatie. Het is een non-verbale manier van communiceren. Het is een pedagogische werkwijze en je kunt het bv gebruiken voor personen die moeite hebben met verbale communicatie. Het helpt je om omgangsregels of strategieën te begrijpen en toe te passen. De volgende dag al werd direct duidelijk dat het werkte.

Hier een voorbeeld: Een leerling die steeds door de instructie van de juf heen praat, daar is de volgende strip voor gemaakt.

Door met de leerling elke dag even de strip te bekijken, weet hij weer wat er verwacht wordt. Na 1 week kon de strip al van zijn tafel.

Wij zijn heel enthousiast over de sociale vertelsels en passen het bijna dagelijks toe in ons werk als onderwijsondersteuner van het KCOO.

Een praktische workshop, die veel heeft opgeleverd. Voor ons en onze leerlingen.

Dus dank aan Ineke en de Janneke Waalkens Foundation.

Regina Heikamp en Petra Menzinga.

 

 


Wensenboom W.A. van Lieflandschool

Door leerlingen van de W.A. van Lieflandschool in Groningen is een geweldige boom gemaakt waarin de deelnemers hun opmerkingen en wensen konden ophangen zodat wij als stichting verder kunnen groeien en tegemoet kunnen komen aan de onderwijs- en scholingsbehoefte van de mensen uit het veld.

Nog meer reacties vanaf de blaadjes:

  • Herkenning, bewustwording, prikkels, gebaren!
  • Veel inspiratie opgedaan, bedankt.
  • Niet alleen onderwijs, maar ook waren er pedagogisch medewerkers VVE peuterspeelgroep en kinderopvang.
  • Weer waardevol, zowel workshops als kennis delen met collega’s van andere disciplines.
  • Als ouder met een kind met Downsyndroom geeft een middag vol enthousiaste mensen en actieve deelname een fantastisch gevoel! Trots! Perfect georganiseerd!
  • Hele fijne dag met een open atmosfeer. Ik merkte wel dat het enkel op kinderen was gericht terwijl alles ook voor volwassenen geldt wellicht volgende keer algemener. Dank je wel!!
  • Stimulerend en motiverend weer fantastisch georganiseerd!

Volgend jaar organiseren wij voor de derde keer een congres en alle tips en adviezen die we gekregen hebben nemen we weer mee.