1. Prikkels in de klas
Waarom zit Max altijd aan iets te friemelen? Waarom dringt het niet tot Amber door wat ik zeg? Waarom zit Ali niet stil als ik iets uitleg? Waarom blijft Fleur onleesbaar schrijven?
Herkenbaar? In deze workshop gaan we in op de problemen in prikkelverwerking die hieraan ten grondslag kunnen liggen. Doel is signaleren, begrijpen en weten hoe te handelen.
Een workshop door kinderfysiotherapeut Titia Sikkema en ergotherapeut Mariëtte Verdaasdonk, werkzaam in het Paramedisch Onderwijsteam van Cedin.
2. Sociale vertelsels en striptekeningen
Gedrag moet vaak in alles voorgedaan worden. Tekeningen in stripvorm maken in veel situaties vaak beter duidelijk wat er aan de hand is. Je kunt per situatie het gewenste gedrag of de gewenste situatie tekenen. Zo wordt het gedrag voor het kind zelf inzichtelijk.
Sociale vertelsels en striptekeningen worden vaak gebruikt bij mensen die verbale communicatie moeilijk volledig kunnen begrijpen of die omgangsregels en strategieën moeten opschrijven om ze zich te kunnen herinneren. Ze zijn heel persoonlijk en gaan over situaties die iemand niet meester is of moeilijk kan hanteren. Ze geven een objectief beeld van de situatie, beschrijven de mogelijke reacties van mensen en reiken mogelijke oplossingen aan. Met striptekeningen (het kan simpel en eenvoudig) kun je de interactie tussen twee of meer personen laten zien, waardoor veel duidelijker wordt wat er gebeurt.
Een praktische en informatieve workshop door Ineke Bloupot, werkzaam als ambulant begeleider bij Kentalis.
3. Ondersteunde communicatie en interactief voorlezen
“Het stimuleren van taalontwikkeling en geletterdheid bij kinderen met het Down syndroom.”
In deze workshop leert u meer over verschillende vormen van ondersteunde communicatie en interactief voorlezen.
Deze workshop wordt georganiseerd door Stichting Milo, wegbereiders in communicatie.
4. Communiceren met gebaren
Een praktische workshop over de communicatie bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand.
Bij de workshop worden gebaren aangeleerd die direct op school toegepast kunnen worden bij de communicatie. Daarnaast wordt praktische informatie gegeven over andere middelen die de communicatie kunnen ondersteunen. Ook worden tips, spelletjes en boekjes besproken die de spraak- en taalontwikkeling kunnen stimuleren.
Deze workshop wordt gegeven door Annet Busscher werkzaam als logopedist op de W.A. Van Lieflandschool en onderdeel van het paramedisch team van Cedin.
Óf download de PDF