Algemene informatie:
- Locatie: online.
- Datum: woensdag 23 maart 2022
- Tijdstip: 14.15-18.30 uur
- Doelgroep: ouders, leerkrachten/docenten en onderwijsassistenten (zowel basisonderwijs, SO, VO en VSO), paramedici en andere geïnteresseerden
- Kosten: €30,- per persoon
Programma
Het programma is digitaal (via Teams)
Inhoud van de workshops:
Verdieping op Ondersteunend tekenen, door Pien van der Most (via ZOOM)
TekenenbijTOS helpt de persoon met TOS (het kind, de jongere, de leerling, jouw kind) taal visueel te maken en daarmee zijn /haar wereld te vergroten. Mede door gebruik te leren, kunnen en durven maken van tekeningetjes bij taal in het dagelijks leven. Het voorbeeld te zijn! Het is een belangrijk onderdeel van Totale Communicatie. Denk ook aan pictogrammen, ondersteunende gebaren, lichaamstaal, tekeningetjes, verwijzers.
Ideaal voor mensen die op 9 september 2021 de masterclass gevolgd hebben of mensen die al ervaring hebben met ondersteunend tekenen.
Deze workshop is in Zoom.
Online TOS beleving, door Renate Dey van Kentalis
Wil je beleven hoe het is om niet goed uit je woorden te komen? Ervaren hoe het is om niet begrepen te worden. Het zelf ervaren van TOS (taalontwikkelingsstoornis) geeft je veel meer inzicht, dan wanneer je alleen maar in theorie uitleg krijgt. De beleving zorgt ervoor dat je meer begrip krijgt voor een leerling met TOS en inzicht in zijn onderwijsbehoefte.
Prikkelverwerking, door Renes Eikelboom
Vandaag de dag krijgen kinderen vaak het label autisme of adhd, als ze iets drukker zijn dan gemiddeld of zich iets anders gedragen dan hun leeftijdsgenoten. Vaak heeft het gedrag van deze kinderen te maken met hun manier van prikkelverwerking. Kinderen zijn overprikkeld of juist onderprikkeld. Wanneer je met dit in je achterhoofd naar het gedrag van kinderen kijkt, brengt je dit veelal tot hele andere inzichten en betere mogelijkheden om een kind te helpen, daar waar nodig. In deze workshop leer je meer over hoe prikkelverwerking werkt, voor iedereen. Ook legt Renes je uit hoe je samen met het kind een “prikkelprofiel” kunt maken. Zo leert het kind meer over zijn eigen prikkelverwerking en wat daarin helpend is. Handig voor op school maar ook in je gezin. En niet alleen het kind maar ook voor jezelf.
Portfolio, door Gabrielle Dijkman en Anne-Marie Koster
Hoe leuk is het om samen met je leerling of kind een portfolio te maken? In deze workshop leer je wat een portfolio is en voor wie je deze kan maken.
Het gebruik van leerling-portfolio’s kan ervoor zorgen dat het proces van levenslang leren wordt ondersteund en vastgelegd. Het gebruik van toetsen is in het onderwijs de laatste jaren toegenomen. Deze toetsen meten voornamelijk de cognitieve opbrengsten van onder andere de vakken taal en rekenen. Dit kan een beperkt beeld van de brede ontwikkeling van het kind opleveren. Een portfolio geeft de bredere ontwikkeling weer en kan ouders en leerkrachten helpen om met kinderen/jongeren in gesprek te gaan waardoor je meer inzicht krijgt in wat het kind belangrijk vindt en hoe ze het beste kunnen worden benaderd.
Geschikt voor thuiszitters of dreigende thuiszitters, SO, PO en V(S)O.
Aanmelden voor het congres
Aanmelden kan nu en wees er snel bij want voor optie 1 zijn er maar 10 plekken!
Je kunt kiezen voor:
Optie 1 (10 deelnemers)
Ronde 1: Online TOS beleving, deel 1
Ronde 2: Online TOS beleving, deel 2
Ronde 3: Verdieping op Ondersteunend tekenen of Portfolio
Optie 2
Ronde 1: Portfolio
Ronde 2: Prikkelverwerking
Ronde 3: Verdieping op Ondersteunend tekenen
Aanmeldformulier
Aanmelden kan ook door een mail te sturen naar info@jannekewaalkensfoundation.nl
‘Leren doe je niet even maar een leven lang’
kijk eens wat ik nu al kan
en wat ik nog wil leren,
zolang ik leef
maak ik een soort roman,
als mijn getuigenis
van alles wat belangrijk is,
van wat ik zal proberen